MENÜ

Segítőház, Katymár

Vissza a kezdőlapra

Bemutatkozik a Segítőház Katymáron


2011-ben 11 szociális szakember együttgondolkodásának eredményeképpen alakult meg a SzenyoRita Közhasznú Egyesület, ami azóta töretlenül működik az ország különböző területein.
Alapszabályban megfogalmazott célkitűzésünk a hátrányos helyzetű emberek, gyerekek és családok támogatása, a társadalmi felzárkózás segítése, az oktatás révén a munkaerőpiaci részvétel szélesítése, a fogyatékkal élők és a fogyatékos gyermeket nevelő családokkal való munka.
Esélyegyenlőség biztosítása az önmaguk érdekeit nem, vagy nem kellő hatékonysággal képviselő csoportoknak. Képessé tevés, információhoz való hozzájutás, a digitális esélyegyenlőség megteremtése és a kallódó tehetségek felkutatása is a feladataink közé tartozik.
2011-től vagyunk jelen Katymáron, a Bács-Kiskun megyei településen, ami a leghátrányosabb települések egyike. 2100 lakosa van a falunak. Nagy a munkanélküliség, az emberek nagy része aluliskolázott és alulmotivált.
Sok a fogyatékkal élő gyereket nevelő család ( a faluból Bajára a Speciális iskolába 22 tanuló jár ) és többen vannak, akik már felnőtt fogyatékos családtaggal élnek együtt.
Nem ismerik a lehetőségeiket, sokszor a tudatlanság miatt esnek el támogatásoktól.
Nagy örömmel pályáztuk meg a Kézenfogva Alapítvány szervezésében az információs hálózathoz való csatlakozást. Jelenleg az információs pontot a főépületben a tárgyalóteremben tudjuk elhelyezni, ahol a számítógépes infrastruktúra a rendelkezésre áll.
Segítőházat működtetünk a faluban, ahol családokkal dolgozunk. A gyerekek részére tanulástámogatást és felzárkóztatást, korcsoportok szerint klubokban foglalkozásokat tartunk, napközis és bentalvós táborokat szervezünk. Filmklubot működtetünk. A felnőttek részére szülőcsoportos foglalkozások, tréningek, beszélgetőkörök vannak.
Nagy hangsúlyt fektetünk a közösség építésre és a lemaradók programokba vonására. Fontos számunkra, hogy a nehézséggel küzdő családokat felkutassuk, behívjuk őket a Segítőházba és rendszeres látogatóink legyenek.
Képzéseket tartunk folyamatosan, így egyesületünk szervezésében szerezhetik meg az Európai Gondozási Tanúsítványt, de volt szociális gondozó-ápoló képzésünk 3 csoporttal, dajka és pedagógiai asszisztens képzés. Az elmúlt évben szociális asszisztenseket képeztünk pénteki és szombati napokon. Jelenleg szociális gondozó és ápoló képzést tartunk a Nomina 3 P Zrt-vel közösen.
Egyesületünk önkéntesekkel dolgozik a faluban. 9 fő segíti a munkánkat. Gyermekfelügyelet, főzés, tanulás segítés, karbantartó munkák tartoznak többek között a feladataik közé.
Jelenleg szombaton és vasárnap vannak a foglalkozások, de tervezzük a napi nyitvatartást.
2015-ben megalapítottuk a Sorsfordító Szociális Szövetkezetet, aminek székhelye szintén a Segítőház.
A Segítőházat folyamatosan bővítjük. Elkészült egy nagy konyha, ahol a táborok és rendezvények alatt főzünk. Itt kapott helyet egy pizzasütő kemence is.
A volt istállóból egy nagy, 80 m2-es közösségi teret alakítottunk ki. Jelenleg a vizesblokkot és a gipszkartonozást csináljuk. Ha elkészül, akkor a képzéseknek, a nagy rendezvényeknek ad helyet.
Önkormányzati segítséggel építettünk egy fészert, ahol az adományosztás történik és a papírbrikettálást, retextiles munkákat végezzük. A nyári táborok idején ez a kb. 80 m2-es hely ad otthont a foglalkozásoknak. Itt fedél alatt, de mégis levegőn vagyunk.
Nagyon szép játszóudvart alakítottunk ki a kicsiknek. Van homokozó, gurulódomb, hinta. A nagyobbak bicózhatnak, trambulinozhatnak, labdázhatnak.
Terveink között szerepel családok nyaraltatása, fogyatékkal élő gyerekek és szüleik táboroztatása is. A kertben 5-6 fős faházakat szeretnénk felállítani szálláshelyként.

Szavazás

Tetszik az oldal?
Igen
Nem
Elmegy
Asztali nézet